Visita guiada al Museu Miner d’Ogassa
Ogassa obre les portes a la Yourlocalguides Experience perquè descobreixi la seva història minera a través d’un recorregut guiat pel Museu Miner i la Mina Dolça. En Josep Tremps, actual alcalde d’aquest petit poble del Ripollès situat a la falda de la Serra Cavallera, ha organitzat una experiència genial aconseguint que el guia amfitrió sigui el més que acreditat Enric Solà. El nostre guia pel món miner d’Ogassa n’és una gran coneixedor per haver-ho viscut en primera persona durant la seva infància i per haver dissenyat i construït a escala les maquetes del museu. Així doncs, estem molt il.lusionats per escoltar i observar tot el que ens relati. 🙂
El punt de trobada és a les 10 del matí davant les portes del Museu, on antigament estava situada la fàbrica de pans. Les visites guiades s’inicien aquí els caps de setmana i les realitza una persona fixa amb la col.laboració de 5 voluntaris, com l’Enric Solà, quan és necessari. Es nota que aquest espai museïtzat és una iniciativa nascuda, construïda i dinamitzada amb molta estima perquè perduri la cultura industrial que va portar al poble en el seu moment de màxima vitalitat demogràfica i econòmica.
Entrada del Museu Miner d’Ogassa a la part alta del nucli urbà.
Només iniciar la visita guiada coneixem un munt de coses noves, com què són els ‘pans’ que es fabricaven, perquè la Ruta del Ferro no arriba a Ogassa, quin tipus de mines eren les que s’explotaven a la zona, quins anys van ser els de màxima producció,… L’Enric i el museu ens transporten a un món força desconegut per la majoria del grup d’aquesta Yourlocalguides Experience.
Les explicacions van combinant aspectes tècnics i humans d’aquella època, on la frontera entre uns i altres era molt difusa. El treball a pic i pala, la tracció animal, l’aprofitament dels desnivells com a font energètica pel transport i la força del vapor s’unien amb un mateix objectiu: el carbó.
Vagoneta minera exposada a l’interior del recinte del museu.
Amb quina naturalitat l’Enric Solà ens explica cada detall de la vida minera del seu poble natal. Us recomanem anar i escoltar tot el que s’explica a les visites guiades d’aquest museu industrial, com per exemple: sabeu què són les escombreres? com detectaven el metà dins de les mines? com ho feien per ventilar les diferents galeries? quins torns feien els miners?… 😉
Una part molt sorprenent de l’itinerari guiat és una generosa exposició de maquetes, que com dèiem, han estat dissenyades i construïdes pel mateix Enric Solà. Se li entreveu clarament la seva autoria quan les explica i fa funcionar. Sí, sí, totes tenen els mecanismes i llums oportunes perquè els visitants entenguin perfectament el funcionament de les mines, el transport i el processat del carbó. Fixeu-vos en les fotos… 🙂
Transport per gravetat de vagonetes en plans inclinats.
Premsa a vapor per fer els pans de carbó a escala (ara elèctrica)
Les demés maquetes les haureu d’anar a veure vosaltres en persona… 😉
Seguim descobrint molts detalls: qui era ‘el frenista’ i quina funció feia?, qui eren ‘els caleros’?, quin possible origen té l’expressió posar pals a les rodes?, quin significat podrien tenir les lletres inscrites a les pedres de la premsa original?, …. Aquest museu és una enciclopèdia minera!
S’ha de dir que la reconstrucció de l’edifici està molt ben feta i el recorregut interior molt ben pensat. És ampli, lluminós i segur que permet fins hi tot visites de grups escolars.
En una segona etapa de la visita guiada entrem en conèixer com es construïen les galeries i la tècnica utilitzada per maximitzar la seguretat dels miners. Dins del mateix museu hi ha una galeria simulada on s’hi passa a través, com feien aquells professionals del carbó. N’heu vist una imatge al principi d’aquest escrit. 😉
Una exposició fotogràfica posa cara als protagonistes de l’Ogassa minera.
Per acabar, un cop vista també la sala de calderes i l’antiga ubicació de la màquina de vapor, ens traslladem a l’entrada de la Mina Dolça a uns 50 metres més avall del museu. Es pot visitar un tram de la galeria, correctament acondicionada, per acabar-se de fer una idea el més realista possible de l’espai on treballaven el miners.
L’Enric Solà dins la galeria de la Mina Dolça conduint la visita guiada
La temperatura, la humitat, el flux d’aigua ferrosa, el corrent d’aire, la foscor,… són trets característics d’aquesta galeria avui. Segurament en la seva època era una mica diferent perquè ara hi regna el silenci i abans segur que no. Probablement no hem pogut reviure la realitat d’aquella època, però ens hi hem apropat molt en l’imaginari.
Moltíssimes gràcies a l’Enric Solà i totes les persones i entitats que col.laboren o han col.laborat en el Museu Miner d’Ogassa. La feina feta ens ha fet superar les expectatives i si tenim oportunitat tornarem per repassar amb més temps tota la informació que està exposada. Ara que tenim una visió general ens agradaria repassar-la amb més deteniment.
Fins aviat i una forta abraçada. 🙂
Integrants de la Yourlocalguides Experience amb el guia amfitrió Enric Solà.