Una Yourlocalguides Experience oleícola a Riudecanyes
La Mari Carmen Granados, guia de turisme habilitada per la Generalitat de Catalunya i fortament arrelada a les comarques tarragonines, obre les portes de Riudecanyes a una Yourlocalguides Experience una mica especial. Per tal de prendre totes les precaucions i seguir les indicacions de Salut respecte a la Covid-19, el grup de participants és de cinc persones i la guia sis. Tot i que es poden fer en aquestes dates visites guiades de grups més grans, com que s’inclou una degustació de productes de la terra, hem preferit seguir les recomanacions més estrictes. La seguretat davant de tot, però sense deixar de gaudir d’un magnífic dia oleícola i, com no, ventós al Baix Camp.
Si ens acompanyeu, mirarem de relatar tot el que es veu, s’escolta i s’aprèn a aquesta visita guiada que organitza La Teva Ruta per a tothom; apte per a grans i petits.
Centre Interpretació Fruits del Paisatge a Riudecanyes
El punt de trobada és a una antiga cooperativa oleícola, actualment reconvertida en un espai museístic perfectament equipat amb tots els serveis necessaris per rebre visites en grup (i ara amb totes les mesures de seguretat Covid-19). Uns minuts abans de les 11 hores entrem al recinte i la M.Carmen Granados ens dóna la benvinguda. Ja ens coneixem d’anteriors Yourlocalguides Experience a Reus i al Parc Samà, i se’ns fa extrany retrobar-nos amb mascareta sense un parell de petons o una abraçada. Però aquí estem, plegats de nou tot promovent el turisme de proximitat! 🙂
La primera part de la ruta guiada d’avui ens posa en el context agrícola d’una comarca de mar, horta i muntanya. Com sempre aprenem coses noves, tot i que a vegades ens pensem que res ens sorprendrà… De les olives i les avellanes potser n’hem sentit a parlar més, però dels garrofers i les garrofes? Sabrieu dir què tenen en comú les llavors d’aquests poc comuns fruits i la mesura de l’or? i què feia el pintor Joan Miró sota els garrofers? i per què duia una baina de garrofa a la butxaca?…
Respecte el avellaners què dirieu que són: arbres o arbusts? quin cultiu van substituir? quan i què va passar? qui fa servir actualment camises de color avellana en honor a aquest cultiu distintiu de la regió? Un no parar de curiositats que caldrà que aneu vosaltres mateixos a descobrir! 😉
Mari Carmen Granados explicant l’antic procés de fabricació de l’oli davant d’un molí de pedra.
Just abans de començar la part protagonista d’avui, l’oliva i l’oli verge, escoltem atentament petits detalls sobre altres productes regionals com la patata de Prades, el fesols, l’escarola de cabell d’àngel… i el llúpol, un nou cultiu experimental per a l’elaboració de cervesa local aprop de Prades. Toca innovar també! 🙂 També esbrinem sobre el sistema de regadiu de la comarca, molt centrat amb el més que proper pantà de Riudecanyes, el segon embassament construit a Catalunya.
La nostra guia diu no ser experta oleícola, però renoi, ens fa una classe magistral sobre tot el que hauriem de saber per gaudir encara més de l’oli verge i saber fer una bona tria, com per exemple l’oli Escornalbou 100% Arbequina i D.O.Siurana que es ven a la botiga del centre d’interpretació! 😉
Us fem un resum de paraules i conceptes que recordareu si hi aneu: collita, molí, premsa, cofí d’espart, separar l’aigua de l’oli, centrifugació, oli verge versus oli d’oliva, refinat, acidesa,… i pels més tècnics: àcids grassos, polifenols, trencar la mol.lècula,… Quin nivell, no? Però per sort ho explica de manera que s’entén tot! 🙂
Antiga premsa de pasta d’oliva triturada i fotografia del primer premsat.
Cata individualitzada de l’oli Escornalbou. Un a un anem fent mimèticament: Mmmm…. que bò! 😉
Sabieu que l’oli de costa té un gust i unes propietats diferents de l’oli de muntanya? Els catadors d’oli ho saben distingir. Es diu que un és més suau i l’altre més verd i ‘picant’… Quin d’ells? ( ho haureu de descobrir! )
Passem a l’aula audiovisual per veure, asseguts amb la distància de seguretat necessària i sempre amb les mascaretes posades, un parell de petits vídeos que complementen tota la informació que la Mari Carmen Granados ha compartir amb el grup. Acabem fent una interessant immersió en la història i el sector oleícola del Baix camp, en especial de Riudecanyes.
Fins aquí l’estada al centre d’interpretació i ens preparem per sortir a fer un passeig pel poble direcció a un camp d’oliveres per fer un taller pràctic, ara que és temporada, de collir olives! … i posteriorment degustar els productes de la terra amb un dinar a l’aire lliure. 🙂
Plaça de la Vila de Riudecanyes, punt destacat del núcli històric.
De camí a la finca d’oliveres descobrim el poble i algunes característiques que no us deixarien indiferents. Quan va ser fundat, amb quina freqüència hi ha mercat, perquè hi ha menys noms de carrers que carrers, quins son els noms dels carrers i la seva història (molt curiós i únic!), perquè hi ha molt maó rogenc en els edificis antics, quans capgrossos té el poble de Riudecanyes…
Si us diem que el temps passa volant i que escoltant la guia local desconectes de la rutina habitual, suposo que no us sorprendrà després de tot el que ja hem fet i heu llegit. Doncs encara no s’ha acabat l’experiència oleícola d’avui! 😉
Arribem a una finca d’oliveres centenàries que hi ha tot just sortin del poble i passem a la part pràctica, on se’ns explicarà com collir les olives arbequines, esbrinar l’edat de les oliveres, el nom de les eines i tecnologies utilitzades al camp… Serem agricultors una estoneta.
Si mesurem el perímetre del tronc a una alçada determinada… podem esbrinar si és centenària o, fins i tot, mil.lenària.
Heu pentinat mai una olivera ben entrada la tardor? És entretingut, però té premi!
Mentrestant anem practiant el pentinat de l’olivera que hem triat, escoltem més coses interessants s’aquest món. L’origen de l’olivera, la relació de les olives arbequines i el poble d’Arbeca, característiques d’aquest tipus d’olives, perquè serveix la poda, quan es llaura la terra i quan floreix l’olivera… Ens farem uns vertaders entesos a aquest ritme! 🙂
Recollint la borrassa i dipositant les olives amb compte de no deixar-ne escapar ni una.
Han estat dues hores intenses i ara, finalitzada la visita guiada, ens alimentarem bé ja que hem agafat l’opció de fer un dinar de pagès a peu de camp. El farem en un cobert a l’aire lliure molt ben condicionat per mantenir les distàncies entre els integrants del grup. El menjar l’ha preparat el Restaurant l’Era de Riudecanyes i ens el porta a peu d’oliveres. Tot un luxe i un gran encert per rematar la Yourlocalguides Experience d’avui. 🙂
No cal dir, que un cop tots servits, aquesta i altres safates van quedar lluents…
Tot fent petar la xerrada envoltats d’oliveres i alguns avellaners vem finalitzar l’activitat ben satisfets i ben servits. Us animem a viure-ho en primera persona! La Mari Carmen Granados és una gran professional que sap adaptar les experiències a tots els grups.
Moltes gràcies Mari Carmen!