Una Yourlocalguides Experience diferent al Parc Samà de Cambrils

Sketching tour - Parc Samà - Cambrils

Una Yourlocalguides Experience diferent al Parc Samà de Cambrils

Sketching tour - Parc Samà - Cambrils

12/10/19 | notícies | Cambrils, ParcSamà, VisitaGuiada, YourlocalguidesExperience, sketchingtour

Sabeu què és un ‘sketching tour’ ? ( aquí us deixem una pista )

Correcte! Segur que ja ho sabeu o imagineu… 😉

Organitzant aquesta Yourlocalguides Experience hem anat a descobrir aquesta modalitat de visita guiada artística extesa a molts indrets i que va implementant-se a tot arreu a poc apoc. Hem anat a veure com ho fan la guia de turisme oficial Mari Carmen Granados i l’experta en dibuix Mar Ramos. Combinar el coneixement del territori amb una qualificada guia local i l’aportació formativa d’una llicenciada en Belles Arts, màster en educació i professora de dibuix és molt atractiu pels visitants que tenen ganes de descobrir el Parc Samà escoltant i dibuixant.

Cambrils Scketching tour
La guia Mari Carmen Granados donant la benvinguda als participants. 

El punt de trobada és a la mateixa entrada principal del recinte del Parc Samà, situat a la carretera entre Cambrils i Reus amb un ampli pàrquing gratuït que sempre és d’agraïr. La Mari Carmen i la Mar esperen puntualment a tot el grup, compost per persones de diferents procedències, edats i habilitat en el dibuix. És una activitat apte i oberta a tothom, fins hi tot a aquelles persones que no havien fet la recomanable inscripció prèvia o s’han deixat el material bàsic de dibuix que van indicar portar, dies abans les organitzadores…  Per aquest casos, també tenen pensada la sol.lució! 🙂

Sketching tour Parc Samà - circuit
La lluminositat d’un dia radiant acompanyarà l’activitat.

Ens expliquen que la idea d’impulsar sketching tours a la zona va aparèixer fruit de l’experiència personal de la Mar Ramos a Londres, on hi ha una extesa pràctica de grups d’apassionats que queden per fer esbossos a l’aire lliure o als mateixos museus. Es tracta de compartir vivències a partir d’una afició comú. En aquest cas s’alternen explicacions i anècdotes sobre la història de l’espai visitat i més pràctica que teoria sobre l’art de fer esbossos de diferents tipus en un temps limitat.

Iniciem el circuit al Parc Samà amb una primera parada davant de la façana posterior de la casa-palau, que com indica el nom encara és habitada ocasionalment per la familia Samà. En aquest emplaçament la Mari Carmen ens il.lustra sobre la passada relació d’aquesta família amb el Carib i els indians, amb Isabel II, el Park Güell,… per entrar en context. També en situa en un plànol on som i quines zones conformen el Parc Samà i visitarem. Ara ja no ens podem perdre… 😉

Mar Ramos - Sketching tour
Mar Ramos explicant petits i útils trucs per ressaltar la profunditat.

Tot seguit la Mar Ramos agafa el relleu i proposa al grup la primera activitat, introduint abans unes píndoles de teoria sobre l’enquadrament, l’efecte de proximitat i llunyania i la tècnica del traç continu. Dóna 10 minuts per fer el primer esbós de la font i la façana posterior de la casa-palau. Recordem-ho, no es tracta de voler aconseguir fer obres d’art, sinó aprendre, practicar i gaudir de l’art.

La següent parada és al costat del preciós i icònic llac artificial, on ens expliquen que antigament s’hi podia navegar amb barquetes, observar-hi cocodrils, escoltar-hi músics situats a la glorieta superior,…  Quanta història acumulada té aquest llac! Ah, també podem observar un arbre tan especial com majestuós que sembla que sorgeixi de les aigües, proveïdes d’un canal procedent de Riudoms.

Llac del Parc Samà - Sketching tour
Un escenari per seure, observar i… dibuixar! 🙂

En aquest bell indret es practica la tècnica de l’impressionisme captant l’efecte de la llum exterior mitjançant les taques de colors. La Mar proposa canviar de tècnica introduïnt el ‘collage’ amb papers de colors al mateix esbós. Ep! I també amb un temps limitat per potenciar l’improvització versus el perfeccionament… La Mari Carmen Granados i la Mar Ramos ja saben que els dibuixants tendirien a invertir més temps del disponible per acabar la feina del tot, per això han d’anar marcant els temps (amb molta empatia! 🙂 ) per poder finalitzar tot el circuit amb el temps marcat, un màxim de 3 hores.

Collage al Parc Samà - Sketching tour
Com utilitzar les taques de colors per captar l’efecte de la llum exterior?

Observar i dibuixar - Sketching tour
Moments de silenci i concentració… tots els sentits posats en l’observació.

Àvia i neta al Sketching tour
Lluïsa Navarro, de l’Associació d’Artistes de l’Ametlla del Vallès, i la seva neta gaudint d’una activitat oberta a tothom.

Mari Carmen Granados - Mar Ramos
Mari Carmen Granados i Mar Ramos compartint l’activitat a les xarxes socials.

De postal - Parc Samà
Cada participant tria la perspectiva que més li agrada. Bona elecció! 🙂

La tercera parada és a l’hivernacle Alfonso de Fontcuberta. En aquest espai hi havia una interessant col.lecció de…. Perdó! No us ho volem explicar tot, que sinó potser us faríem perdre l’interès de fer la visita guiada. 😉

Aquí, acompanyats d’un clima especial i d’un fil musical molt relaxant, es posa en pràctica la il.lustració científica basada en la observació i el detallisme. Amb només un llapis i un paper, cadascú tria una planta i afina el traç… Quina destresa! Observeu!

Sketching tour - Hivernacle Parc Samà
Tothom escolta amb atenció els consells de la Mar Ramos…

Dbuix científic al Parc Samà
El dibuix científic ha de representar amb la màxima fidelitat l’objecte.

Abans d’arribar a la penúltima parada, la Mari Carmen Granados agafa el relleu de la visita guiada acompanyant i explicant detalls de les diferent zones del Parc Samà. Sabieu que el Parc Samà va ser un zoòlogic molt important i que encara ara hi pots visitar els edificis i alguns animals? Sabieu que està catalogat com a jardí romàntic? I que s’hi poden organizar esdeveniments?…  Fem una parada per picar i beure alguna cosa a la zona de les daines, situada a la part mediterrània del parc.

Racons del Parc Samà
De camí cap a la zona mediterrània del Parc Samà.

Arribem a la Torre Mirador, un típic i conegut lloc del parc, relacionat amb històries massòniques i militars curioses d’escoltar. En aquest entorn la Mar Ramos proposa una activitat que combina totes les tècniques anteriors per afiançar el que s’ha après. El grup es distribueix en diferents llocs fixant la mirada a la torre i la construcció rocosa que la sosté. S’apliquen les tècniques del traç continu, el contrast de taques de colors, el detallisme… per generar un ‘sketch’ que capti l’essència de l’espai. Un petit repte! 😉

Torre mirador - Parc Samà Sketching tour
La Torre Mirador, un repte pels participants del Sketching Tour…

Dibuixants al Parc Samà
És el moment d’aplicar les diferents tècniques en un sol dibuix. 🙂

Dibuix Torre Mirador Parc Samà
Un mateix espai pot ser captat de moltes maneres diferents. 🙂

Per arrodonir l’activitat d’avui, tot i que el temps s’ha exhaurit, les nostres guies proposen quedar-nos uns minuts més i fer un esbós amb tècnica lliure d’una font molt especial que hi ha davant de la façana principal de la casa-palau, digna d’observar-la i d’enamorar-s’hi. En aquest cas l’aquarel.la és una de les tècniques més utilitzada pel grup.

Dibuix final - Parc Samà
Mari Carmen Granados davant la font objecte del treball final.

Tothom està d’acord que el temps ha passat volant! Però no deixem d’aprofitar l’oportunitat de fer una foto de grup per engrescar a més gent a apuntar-se  als ‘sketching tours’ que s’organitzin properament.

Un cop acabada la visita guiada es pot seguir visitant el parc lliurement, anar a menjar alguna cosa bona als restaurants de la zona, fer un passeig pel front marítim de Cambrils o donar un volt pel Reus modernista… Un día complet pel Baix Camp. 🙂

Moltes gràcies Mari Carmen Granados i Mar Ramos per convidar a la Yourlocalguides Experience a conèixer aquesta nova iniciativa que esteu impulsant. Una abraçada i fins molt aviat! 😉