Un tastet del Vic medieval amb Angels Morera

La Yourlocalguides Experience a Vic Catalunya

25/04/19 | notícies | Catalunya, MEV, Osona, Vic, VisitaGuiada, catedral, medieval, templeromà

La Yourlocalguides Experience es trasllada a Vic, capital de la comarca d’Osona, per viure en primera persona un dels itineraris que Turisme de Vic organitza de forma regular i oberts a tothom. L’Àngels Morera, experientada guia de la comarca i voltants que pertany a l’Associació Vic Informadors, és la guia que mostrarà el ‘Tastet del Vic medieval’ a un grup aproximat de 30 persones.

Per tal d’assegurar una de les 30 places es recomana inscriure-s’hi amb la màxima antel.lació possible, ja que el museu limita el tamany dels grups guiats. També ajuda als organitzadors a conèixer la composició del grup en el que es refereix a edats, procedència, etc….  Aquesta vegada hi ha nenes i nens, per tant l’Àngels adapta una mica les explicacions per fer ben amè el recorregut. 🙂

La durada estimada de l’itinerari guiat és d’una hora i mitja i té com a objectiu mostrar un ‘concentrat’ del Vic medieval perquè els visitants se’n facin una idea general i triïn, en properes visites, rutes guiades més especialitzades segons el seu interès.

Un cop tot el grup a passat per l’Oficina de Turisme a formalitzar la participació a la visita guiada, l’Àngels Morera inicia el recorregut. Tothom posa atenció reunint-se al voltant de la guia al centre de la Plaça del Pes, on antigament hi havia la llotja.

Endavant!  🙂

Visita guiada a la Plaça Major de Vic
L’itinerari fa una primera parada a la Plaça Major de Vic

Primer ens dirigim a la Plaça Major, un dels punts més alt del Vic original, i situant-nos al mig escoltem i observem les singularitats que ens mostra la nostra experta guia. Per exemple, sabeu quina alçada mínima havien de tenir les voltes de les porxades que voltegen la plaça? i la història i família de cadascuna de les cases?… Hi ha varis edificis medievals, barrocs, neogòtics i modernistes, sabrieu identificar-los?

També ens explica una curiositat respecte els balcons, que resulten no ser originals de les edificacions construides al llarg dels segles. A veure si us imagineu de quin segle són?  i per què es feien servir?  😉

Ara, la plaça és de sorra, com ho era originalment per poder gaudir-la més. S’hi pot jugar a pilota, disposar-hi zones de jocs infantils… però haureu d’esbrinar perquè anava molt bé que fos de terra en dies de mercat!  Ah!, i també ens expliquen per quin motiu hi hagut la tradició de no travessar la plaça pel mig per part de les senyores. Suposem que ara ja no deu passar…

Visita guiada edifici Ajuntament de Vic
Edifici medieval de l’Ajuntament de Vic i Turisme de Vic

Des de la mateixa plaça, que ja veieu que dóna molt de si, ens fa una pinzellada de l’edifici de l’Ajuntament, el seu campanar, la coneguda webcam de TV3,…  digne de ser visitat.

Itinerari guiat per la Plaça de l'Estudiant
Visita guiada també apte pels menuts. 🙂

Desfilant pel Carrer Cardona, un del més coneguts i estrets de Vic, deixem endarrera el punt més alt i arribem a la Plaça de l’Estudiant. Allà descobrim el perquè del nom d’aquest indret, com anomenen el barret que porta l’escultura de l’estudiant, què representen els gegans de Vic i identifiquem el Museu Balmes i la Casa Masferrer. Una petita plaça plena de continguts, on l’Àngels Morera els explica tot implicant a grans i menuts.

Avancem fins la part més antiga visible exteriorment de Vic: el temple romà del segle II després de Crist. Es tracta d’una edificació que probablement molts visitants no s’imaginen que hi ha en una població clarament ‘medieval’. Allà s’explica que el temple va ser ‘amagat’ durant molt de temps… (Com es pot amagar un temple d’aquelles dimensions?) i què són els forats de les columnes?

Temple roma de Vic - visita guiadaCom es va poder ocultar aquest temple romà?

Observant la visita guiada a Vic
Àngels Morera, guia de Vic, fent alçar les mirades. 😉

Angels Morera guia de Vic
L’Àngels, fent baixar les mirades…  😉

Durant tot el trajecte, si mireu al terra, veureu moltes plaques que senyalen itineraris, efemèrides i mapes de situació que ajuden a orientar-se i complementar la ‘vivència medieval’. A l’Àngels Morera també li són un suport per il.lustrar encara millor al grup; on hem estat, on som i on anirem.

Seguint baixant anem trobant esglèsies molt sovint. A veure si sabrieu dir quantes esglésies té Vic: 10, 20, 30, …50,… 100?  Totes elles diferents i captivadores per motius diversos. Per exemple, a l’Església dels Dolors trobem un retaule barroc digne d’il.luminar amb una ínfima donació.  😉

Retaule barroc a Vic - Esglesia dels Dolors
Quan s’il.lumina l’Església dels Dolors et meravella. 🙂

Arribats al punt més baix sortim momentàniament ‘fora muralles’ on passa el riu Mèder, veiem l’última (i no habitual) ubicació del claustre de la catedral, coneixem la funció dels corredors de muralles i les torres circulars que encara es divisen. A cada pas de l’itinerari podriem estar-nos-hi hores i hores escoltant històries i efemèrides, però en aquest itinerari no és possible tal i com ha estat dissenyat com ‘un tastet’.  Així doncs, sense perdre temps, en endinsem cap dins de les muralles altre cop i arribem davant la catedral on fem una foto de grup abans d’entrar-hi, ja que les escales ajuden molt per una bona instantània.  😉

Visita guiada a extramuralles de Vic
El claustre de la Catedral de Vic a tocar de muralles…

Dins la Catedral de Vic, avui amb poca llum, seiem uns minuts per escoltar singularitats de les pintures decoratives i preguntar  als més menuts la seva opinió sobre el que representen (un bon recurs per mantenir-los ben atents 🙂 ). Si es vol observar amb deteniment, hi ha visites guiades temàtiques molt recomanables que hi aprofundeixen.

Visita davant del MEV de Vic
El MEV i la Catedral de Vic estàn al costat

Calculant el temps restant, la nostra guia ens indica que cal anar cap al MEV (Museu Episcopal de Vic) on finalitza l’itinerari. Un cop tots dins, descobrim de nou, un espai que mereix tornar-hi i dedicar-hi temps. Es tracta d’un dels principals museus europeus de frontals d’altar i talles de fusta, però també mostra frescos, forja, ceràmica, … d’èpoques romanes, gòtiques, etc… principalment de les zones del Bisbat de Vic.

L’Àngels Morera es limita a fer-nos cinc cèntims de peces que considera claus, com el retaule de Sant Joan de les Abadesses (la primera peça del museu d’estil italo-gòtic) i ens regala alguna anècdota molt divertida sobre la Mare de Déu, l’objecte rodó que porta a la mà i els turistes francesos…  Demaneu-li que us l’expliqui…  😉

Retaule del MEV de Vic
Àngels Morera mostrant la primera peça del museu

Visita guiada al MEV de Vic
Talles i frescos del MEV de gran valor patrimonial

El temps, en tots els sentits, ha passat volant i l’Àngels Morera ens indica la fi de la visita guiada, però invita al grup a aprofitar l’estoneta que queda abans no tanqui el museu per donar-hi un volt, i com no, a tornar-hi per poder-hi dedicar una bona visita.

L’objectiu de fer-se una idea del Vic antic en tan sols una hora i mitja s’ha complert i ara caldrà planificar properes visites en els llocs que ens hagin captivat més.  🙂

Moltes gràcies Àngels Morera i Turisme de Vic per traslladar-nos segles endarrera durant una estona per comprendre millor aquesta ciutat actualment tant dinàmica de l’interior de Catalunya.  Esperem veure’ns aviat! 😉