Un passeig per Mataró i la vida de Puig i Cadafalch amb la guia local Elisenda Lleonart
Avui la Yourlocalguides Experience s’apropa a Mataró per conèixer de la mà de la guia local Elisenda Lleonart, la vida i obra mataronina de l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch. Durant un parell d’hores farem una immersió biogràfica d’aquest personatge tan significatiu de la capital del Maresme a principis del segle XX i, gràcies a la Fundació Iluro que ens obrirà les portes, gaudirem d’una joia modernista com la Casa Coll i Regàs.
Comencem puntualment la ruta guiada amb una part del grup, ja que l’altra ha tingut un lleuger problema tècnic amb el despertador… Però ben aviat arriben i s’uneixen a l’itinerari. Les indicacions que l’Elisenda Lleonart ens va donar fa uns dies, per arribar i aparcar sense problemes al bellmig de Mataró ens han ajudat molt.
Sense perdre el fil de la ruta dissenyada, l’Elisenda Lleonart connecta ja a tot el grup sencer amb l’esplèndit Mataró barroc del segle XVII, relatant-nos la connexió de la ciutat amb el mar i les vinyes a través dels simbols representats a la façana de l’Ajuntament. D’aquest edifici també se’n dedueix el determinant vinculació amb el sector tèxtil durant l’època d’esplendor moderna dels segles XIX i XX.
Elisenda Lleonart situant a la Yourlocalguides Experience a finals del segle XIX…
L’Elisenda Lleonart va equipada amb un altaveu lligat a la cintura perquè ningú del grup es pugui perdre cap detall de la vida d’en Puig i Cadafalch vinculada a la burgesia mataronina, la industria tèxtil familiar, l’arquitectura i la política, però al ser un grup prou reduït i no haver-hi bullícia pels carrers, no l’ha necessitat engegar. Ens comenta que un altra situació seria si realitzéssim la visita en dies de mercat, que es copsaria la quotidiana vida dels mataronins però dificultaria significativament la comunicació entre el grup.
A Mataró hi ha diversos mercats municipals, però n’hi ha un de molt especial pel seu valor arquitectònic, que actualment encara és un mercat de peix i pel seu curiós nom col.loquial (que haureu de descobrir vosaltres… 😉 ). Ah! I també us recomanem preguntar com s’autoanomenen el veïns i veïnes de Mataró. Quina gràcia! 🙂
El guies locals expliquen curiositats i ‘xafarderies’ que no surten als llibres…
Entre els integrants del grup comentem i destaquem la claredat de les explicacions i del suport gràfic de l’Elisenda Lleonart, ja que ens manté ben atents en la narració i encuriosits per les següents fases de la visita guiada. No ha de ser senzill aconduir un grup, possiblement encara una mica ‘endormiscat’, un diumenge pel matí. Es necessita destresa i ofici! 😉
Sense perdre el fil biogràfic del personatge d’avui i el propi recorregut de la visita guiada, l’Elisenda ens explica moltes i moltes coses que desconeixíem: el significat de ‘casal barroc’, les vinculacions entre Mataró i Argentona, l’enrocada situació de la casa natal de Puig i Cadafalch, la reconstrucció peça a peça de la façana modernista de la botiga ‘La Confianza’, l’època política i d’exili de l’arquitecte, el preu en pessetes del primer projecte guanyat quan era jove, detalls estructurals de la Basílica Parroquial de Santa Maria,… i ens va responent a totes les preguntes que li anem formulant.
L’Elisenda Lleonart és una guia habilitada per la Generalitat de Catalunya, especialitzada en el Maresme, Mataró i Puig i Cadafalch.
La part final de la ruta guiada se centra en la visita exterior i interior de la Casa Coll i Regàs, d’on la nostra guia d’avui també n’és guia acreditada. Tant és així, que mentre obre i prepara la visita a l’interior de l’edifici es posa una samarreta identificativa de la casa museu. És un luxe poder gaudir d’aquesta obra arquitectònica en exclusiva i ho agaraïm de nou a la Fundació Iluro i a l’Elisenda de part de tot l’equip de la Yourlocalguides Experience. 🙂
L’edifici es mereix, a part d’una bona estona de les necessàries explicacions d’un expert, un temps per mirar i remirar cadascun dels detalls. És per això que els visitants de la Casa Coll i Regàs disposen d’un temps de lliure observació tot prenent un cafè o una infusió, cortesia de la casa.
A la façana s’hi descobreix una singular connexió entre els contraposats creacionisme religiós i darwinisme científic, un resum del món industrial tèxtil, una curiosa influència nòrdica i unes frases que indueixen a reflexionar sobre el viatjar i la llar… Tot el que es veu són elements originals, a fora i a dins.
Quan visiteu la Casa Coll i Regàs no deixeu de mirar també amunt! 🙂
Aquest modern (i ric) edifici ja tenia totes les comoditats com aigua calenta, calefacció, llum natural, modularitat i una decoració luxosa des del primer dia. Tot i haver passat per diferents propietaris s’ha mantingut sortosament com el primer dia, éssent declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 2.000. Des del passat 2013, la Fundació Iluro va rellevar a l’antiga Caixa Laietana en la conservació i gestió d’aquest patrimoni mataroní.
Els grups que volen descobrir la Casa Coll i regàs són heterogenis, des de grups de gent gran que realitzen excursions culturals fins a escolars. Per això, amb molt d’encert, es poden planificar la realització de tallers sobre les tècniques modernistes o la resolució d’un ‘Escape Room’. D’això se’n diu innovar i millorar l’experiència en espais museïtzats! 😉
El grup de la Yourlocalguides Experience i l’Elisenda Lleonart finalitzant la descoberta de Mataró a l’atri de la Casa Coll i Regàs.
De debò, endinseu-vos a Mataró i en la vida i obra de Puig i Cadafalch amb l’Elisenda Lleonart. Molt recomanable! 🙂
Una forta abraçada Elisenda i moltes gràcies!!!