Tortosa es mostra a la Yourlocalguides Experience a través de la Mercè Salvadó
Descobrint les terres de l’Ebre la Yourlocalguides Experience arriba a Tortosa, on la guia local Mercè Salvadó ens espera com a amfitriona, ella és guia de turisme habilitada per la Generalitat de Catalunya i té una empresa de serveis turístics per la zona de Tortosa, Ulldecona, el Delta de l’Ebre… plena d’espais per visitar.
La Mercè Salvadó ens proposa aprofitar el pas per la ciutat i realitzar dues rutes en un matí, encara que si es desitja es poden fer per separat. Al grup de la Yourlocalguides Experience d’avui ens va la marxa i acceptem el repte! Primer visitarem el refugi antiaeri número 4 i a continuació, sense perdre temps, realitzarem la ruta ‘Tortosa a peu’.
Si us animeu… recomanem venir ben esmorzats de casa o d’on estigueu allotjats! Portar una mica d’aigua i alguna cosa per picar durant la ruta també és una bona idea… 😉
El punt de trobada és davant del refugi aeri número 4 on, abans de res, escoltem una introducció sobre l’àrea de Tortosa, el gran creixement demogràfic d’abans de la guerra civil espanyola i el gran nombre de víctimes que hi va haver durant aquesta crua època, entorn a la guerra civil, a la ciutat i a la pagesia propera. La població tortosina va patir molts atacs, per part dels dos bàndols: republicans primer i nacionals després amb l’ajuda dels alemanys i italians.
Tots atents a l’introducció que fa la guia abans d’entrar al refugi n.4
Els morts pels bombardejos, tot i la destrucció material de Tortosa, van ser relativament pocs en la relació als de la cruel post-guerra. Escoltem corpresos xifres esgarrifoses. Anem entenent l’escenari en el que la guia ens transporta amb la seva narració.
Justament per no oblidar aquella etapa, al 2015 es va restaurar el refugi N4 i fer memòria històrica. Heminwey, que va relatar una d’aquestes etapes en primera persona, va ajudar també a immortalitzar el que va succeïr.
Ara sí. Un cops situats. Entrem al refugi havent estat informats de la dinàmica que el grup ha de seguir dins dels estrets corredors, aproximadament com feia l’encarregat del refugi quan sonaven les sirenes d’avís d’un possible bombardeig.
Posant-nos a la pell dels qui es van refugiar durant els bombardejos…
Per què hi ha baraneta només a una banda? Què són els foradets de la paret? Les normes eren clares i estrictes dins del refugi? Hi havia llibertat d’expressió? Quan duraven els atacs? Com sabien que el bombardeig havia acabat? Qui va construir el refugi? De quines edats? Era un treball retribuit? Qui ho finançava?
Aprenem dures vivències totalment desconegudes per la nostra generació, no així per molts dels avis o besavis dels integrants del grup i per acabar de completar l’experiència, la Mercè Salvadó ens anuncïa que a continuació viurem una simulació ‘real’ de com es vivien els bombardejos dins del refugi. Podem afirmar que és el moment de la visita que et fa sentir i reflexionar més. Ho heu d’experiementar personalment ja que és molt difícil de descriure les sensacions doncs són molt personals i intransferibles…
El Refugi N4, una visita per fer memòria!
Inici del recorregut de la ruta guiada ‘Tortosa a peu’
Ara farem un salt històric en la ciutat de Tortosa i ens desplacem cap Casc Antic passant per Conficon Turisme i Tradicions, punt de partida de la majoria de les visites guiades que ofereix la Mercè Salvadó i el seu equip. Allà s’ens ofereix una petita degustació de productes de la terra i entreguen un plànol de la ciutat. Allà també hi ha la maqueta de la Catedral de Santa Maria amb la façana tal i com seria acabada, molt recomanable d’observar.
Comencem el nou recorregut, que promet ser molt complet, al costat del riu Ebre. El dia és molt ventós i fresquet, la guia busca fer les parades en espais més protegits del vent, per evitar possibles encostipats! 😉
Vistes del controvertit monument franquista als Caiguts de la batalla de l’Ebre.
Quins aliments van fer Tortosa una ciutat important? Quin paper va tenir l’Ebre? Què era un ‘pont de barques’? Per què es resistia la població a la construcció de ponts estables amb pilastres? On es sosté el monument dels Caiguts de l’Ebre? … Per què es parla tant dels ponts i riuades?
El recorregut serpenteja per casc antic i és molt intens. La Mercè Salvadó no es deixa racó per explicar, fent vertiginosos salts en el temps. És una excercici molt interessant per part dels visitants, ja que mica a mica tot es va relligant i s’adquireix una visió general de la història de Tortosa.
Visitar el castell és una altra activitat molt recomanada en una estada a Tortosa.
També gaudim del patrimoi modernista tortosí. 🙂
La visita del rei Felip II va ser bò o dolent per Tortosa i les terres de l’Ebre? Quines dones van evitar l’entrada dels musulmans? Quina tècnica de pesca era l’original al Delta?
Voleu descobrir làpides romanes i visigodes reaprofitades en un xamfrà? I mirar pel forat de la clau d’un edifici romàntic i descobrir l’Alhambra de Tortosa’? On és la porta de l’Olivera i per què es diu així?
Durant el recorregut observem alternativament detalls visigòtics, romans, barrocs, modernistes…
Sense perdre el fil, ni el ritme, ens apropem a la recta final de la ruta guiada veient Tortosa, ja, amb uns altres ulls. Però no defallim, ja que ens dirigim cap dues de les joies de Tortosa: els Reials Col.legis i la Catedral basílica.
Un dels meravellosos pòrtics dels Reials Col.legis de Tortosa
Dins de la Catedral, just a l’entrada, hi ha serveis a disposició dels visitants. Un petit detall important per qui necessiti fer una ‘parada tècnica’. 😉
Dins de l’exposició permanent, primera part del recorregut guiat, no es poden fer fotografies, així doncs no us mostrarem cap imatge. Segur que d’aquesta manera us agafaran encara més ganes d’anar-hi. 🙂
Veureu la sala del segle XVII on es guarden pergamins, un segon refugi antiaeri per a 200 persones, la sala refractòria, el saló gòtic, el dormitori dels canonges on sabreu quantes patrones té Tortosa, un claustre del segle XIII que va tenir moltes funcions al llarg dels segles,…
Dins les naus principals de la Catedral, la Mercè Salvadó ens explica la Reial Capella de Santa Cinta, el baptisteri barroc amb un obsequi del Papa Luna, la Capella de Sant Esteve, el Retaule de la Verge de l’Estrella, l’accidentada Capella del Roser…
Heu estat a la Capella Sixtina del Vaticà? La Catedral de Tortosa no té res a envejar… 😉
Una nova i bella escultura espera el seu moment per mostrar-se a l’Ebre
Acabem la ‘petita marató’ guiada tortosina davant de la façana de la Catedral a tocar de l’Ebre. Un preciós emplaçament tot i que actualment està en reconstrucció, obrint la façana al majestuós riu i viceversa. 🙂
Mercè, moltes gràcies!!! Ara sabem que quasibé no sabiem res de Tortosa i ens has obert els ulls! Com que ens queden altres zones properes per visitar contactarem amb tu aviat. Una abraçada! 😉