La Yourlocalguides Experience resseguint La Catedral del Mar
A les 11 hores del matí ens dirigim cap a l’entrada principal de Santa María del Mar, el nucli del fil conductor del llibre La Catedral del Mar de l’escriptor Ildefonso Falcones. La ruta guiada que realitzarà la Yourlocalguides Experience avui serà pels voltants d’aquesta emblemàtica construcció gòtica de Barcelona. La guia habilitada Mari Carmen Rodríguez en serà també la protagonista, ja que ha acceptat ser la responsable de transportar-nos a l’edat mitjana durant el transcurs de l’itinerari.
Amb el seu relat ‘viurem’ la dura vida feudal, les sagreres, el temps de pau i treva i moltes coses més, com les vivien les quaranta mil persones que vivien a la Barcelona emmurallada del segle XIV…
La guia habilitada per la Generalitat de Catalunya, Mari Carmen Rodríguez.
Si heu llegit el llibre i feu la visita guiada, descobrireu físicament on va transcórrer la vida del protagonista, l’Arnau. Si és el revés, que no heu llegit el llibre però heu passejat ja pel barri de la Ribera, descobrireu què hi passava en els seus orígens medievals. Sigui com sigui, connectar el relat i l’espai en una visita guiada és una gran idea i una gran experiència. Us recomanem que pregunteu per aquest itinerari guiat. 🙂
La Mari Carmen us resoldrà moltes preguntes i curiositats. Per exemple: quin tipus d’edifici religiós és realment Santa Maria del Mar? Quant temps havia de viure una persona a Barcelona per optar a ser un ciutadà lliure de debò? Com es va fer la construcció d’aquesta meravella arquitectònica? Qui ho va fer i durant quants anys?…
Identificant elements arquitectònics de Santa Maria del Mar.
Entendre el perquè d’aquesta construcció és molt important per fer-nos una idea de la importància que va tenir aquesta ‘catedral’ del poble. Qui ho va promoure, qui ho va recolzar, qui ho va construir… peces que encaixen i donen explicació a la resta de detalls que anirem observant i escoltant.
La nostra guia ens ensenya a observar, amunt, avall, dreta i esquerra. Quina és la capella més significativa? Com són els vitralls i què ‘amaguen’? On és la cripta? Quina estructura té la nau d’aquesta construcció? Què són les inscripcions que hi ha a les lloses del terra?…
No us conformeu en ‘veure pedres’… mireu-les i descobriu què expliquen. 😉
Què eren el gremis i quins símbols els identificava?
Just abans que comenci la missa de les 12, sortim fora de la basílica ( ups! perdó! se m’ha escapat 😉 ). Comencem la segona part de la ruta guiada pels exteriors, fent una circumval·lació pels carrers i places properes.
Descobrim el carrer més curt de Barcelona, també el més estret ! Veiem els antics fanals medievals, que encara hi són. També observem quina era la solució constructiva per poder disposar de nous habitatges, en una ciutat molt saturada dins de les muralles… Els noms actuals dels carrers tenen molta història al darrera i sorprenents anècdotes…
La Mari Carmen ofereix varis itineraris guiats per aquesta zona i Barcelona en general. Per exemple, ens ‘cola’ a l’interior del Museu Picasso on és possible visitar-lo en una ruta ad-hoc, que segur ens hi apuntem un altre dia. Dins d’uns dels patis de carruatges dels cinc palaus medievals que ocupa aquest espai museístic del carrer Montcada, el més noble d’aquella època, ens explica detalls de les diferències socials.
Ens queda pendent visitar el Museu Picasso. Amb guia oficial, és clar! 🙂
Alçant la mirada identifiquem diversos símbols sense cap sentit si no es contextualitzen. La ‘carassa’ és un simbol que identificava… (infants, tapeu-vos les orelles!) els burdells. Penseu que era el barri que tocava el mar i acollia molts mariners. 😉
Us sona aquesta senyal de ‘circulació’ ? En veiem uns quats. 🙂
El circuit ens porta a la Llotja de Mar, que ocupa el mateix espai que l’original on l’Arnau va ser Cònsol de Mar, un càrrec molt important de l’època. A tocar hi ha el Pla de Palau, el carrer de Malcuinat, el carrer de les Dames ( avui potser es diria el carrer Tinder 😉 ) entre molts d’altres.
A diferència de l’Eixample, aquí cada carrer és únic, com si fos una peça irrepetible d’un trencaclosques urbanístic dissenyat sobre la marxa… És un barri encantador amb una identitat pròpia i única, de debò. Ara encara més, gràcies a la Mari Carmen Rodríguez de Barcelona Mania. 🙂
Finalitzant la Yourlocalguides Experience a la Plaça del Rei.
Fidel al llibre, també cal fer una salt dins de les primeres muralles romanes de l’antiga Barcino, ja que part de la història transcorre a la Plaça del Blat i a la Plaça del Rei. Al Barri Gòtic també té una ruta guiada específica. Ja ho sabeu, Barcelona té una història i un patrimoni ‘infinit’… Quina sort de poder-la gaudir, sempre que es pot.
També és molt recomanable visitar el MUHIBA, el Museu d’Història de Barcelona. Recordeu que el 1r diumenge de cada mes és gratuït. 🙂
Gràcies per aquesta experiència Mari Carmen! Les dues hores de durada d’aquesta activitat guiada han passat volant i això significa que has aconseguit ‘hipnotitzar-nos’ 🙂
Fins a la propera! Que segur serà aviat! Una abraçada! 🙂