Descoberta de secrets amb piragua al pantà de La Baells

Inici_ruta_guiada_amb_piragua_caiac

Descoberta de secrets amb piragua al pantà de La Baells

Inici_ruta_guiada_amb_piragua_caiac

18/08/23 | notícies | Berguedà, LaBaells, caiac, piragua, rutaguiada

Aquesta Yourlocalguides Experience us animarà a anar a descobrir el pantà de La Baells en piragua. Justament ara que el nivell de l’aigua és més baix, poder veure ‘secrets’ que normalment estan sumergits és diferent i emocionant! 🙂  Us expliquem la ruta guiada realitzada per en Joan, guia de mitja muntanya i organitzada per l’Albert, responsable de l’empresa  Indòmit Centre d’Aventura amb diferents bases al Berguedà.

Un parell de dies abans rebem un missatge amb totes les indicacions necessàries per fer l’activitat: horaris, com arribar-hi puntualment, què portar, què inclou i quines opcions complementàries hi ha disponibles,…  amb tot luxe de detalls per evitar dubtes. El 20 anys d’experiència d’aquesta empresa d’activitats per a particulars, grups i empreses es nota des del primer moment en que hi tenim contactes. És d’agraïr, ja que aquest acompanyament previ ajuda molt a organitzar-se i assegurar una bona experiència.

Un punt important a destacar, a l’hora de planificar aquesta aventura, és que es pot realitzar en un sol dia amb els desplaçaments en cotxe inclosos des de l’àrea metropolitana de Barcelona i moltes altres regions de Catalunya. Ni la distància, ni la sequera, ni res de res ens ho impedeix fer. No hi ha excuses! 😉

Nocions_remar_ruta_piragua_Indomit_Aventura
En Joan explica les nocions bàsiques de l’ús del rem doble. Té truc!

L’activitat comença puntualment, ja que tot el grup ha arribat al pàrquing del pont de La Baells amb temps suficient per baixar fins a la base nàutica d’Indòmit Aventura i equipar-se amb el material que ens han facilitat.

Els guies sempre s’asseguren de repassar les nocions tècniques bàsiques i explicar com es desenvoluparà finalment l’activitat, per la tranquil·litat i la seguretat de tots els participants.

Com_pujar_baixar_caiac_La_Baells_Yourlocalguides_Experience
L’Albert i en Joan, els guies d’Indòmit Aventura, ensenyant com pujar i baixar de la piragua.

Totes les piragües a l’aigua! Iniciem la ruta amb moltes ganes i amb un dia radiant. Les primeres palades són millorables, però de mica en mica fixem el rumb amb més facilitat. En Joan, el guia, és l’únic que va amb piragua individual. El demés compartirem piragua per facilitar l’esforç de remar i gaudir més de l’itinerari.

Piragua_familiar_Indomit_Aventura
Es disposa de piragües de 2, 3 i 4 persones per anar en parella o en família.

El viaducte que travessa el pantà es una referència visual que ens acompanya durant una part de la ruta. És una estructura de formigó impressionant per les seves dimensions, la seva longitut i, sobretot, l’alçada dels seus pilars. Ja ho notareu quan hi passeu just per sota! 🙂

Reunio_de_caiacs_guia_Indomit_Aventura
La ruta inclou parades perquè en Joan expliqui curiositats del pantà.

Vorejant_la_presa_de_la_Baells_en_caiac
Les embarcacions són molt estables, robustes i amb una gran flotabiltat.

Aprofitant el baix nivell de l’aigua del pantà en Joan ens porta a un lloc normalment inaccessible… Què deu ser aquest fosc forat? Per què serveix? On va a parar?  Hi podem treure el nas?…   La curiositat segur que us animarà a anar-ho a descobrir personalment 😉

Descobertes_pel_nivell_baix_panta_Baells_Yourlocalguides_Experience
Antigues infraestructures que ‘treuen el cap’ al baixar el nivell de l’aigua.

Després de l’aproximació a les grans infraestructures agafem rumb cap un dels dos ramals principals del l’embassament, el que va direcció est cap a Vilada. Deixem darrera la referència a l’acció humana i gaudim d’una zona àmplia per a la pràctica del rem i d’altres activitats nàutiques amb unes bones vistes a les diferents formacions geològiques característiques de la zona.

En Joan ens va explicant, durant el tranquil transcurs de les palades i aprofitant que una suau brisa que ens empeny subtilment, quin va ser l’orígen de l’actual morfologia de les muntanyes i els seus estrats. Ens remuntem a uns quants mil·lions d’anys per entendre la bonica Serra de Picancel, que identificareu per les seves formes sinuoses i frondositat dels seus  boscos.

Direccio_base_nautica_Baells_en_piragua
Direcció est, o direcció Vilada, o direcció El Ripollès…

Guia_oficial_Joan_Indomit_Aventura
En Joan explica alguns accidents geogràfics caracteristics de la zona.

Ep! Durant la ruta guiada no només remem, sinó que també tenim l’oportunitat de parar per estirar una mica les cames i els braços i, perquè no, fer un bany ben refrescant aprofitant que el dia és càlid i la temperatura de l’aigua és òptima! 🙂

Bany_refrescant_ruta_caiac_Indomit_Aventura
Amb l’armilla, la gorra, les sabates d’aigua…  amb tot, a l’aigua! 😉

Parada_descans_ruta_guiada_en_caiac_La_Baells
L’antiga carretera de Vilada, un bon lloc per parar i baixar de la piragua.

Ara, fresquets i amb la brisa a la cara, iniciem el retorn obtenint precioses noves vistes. En Joan ens ajuda a identificar el Santuari de Queralt, el Cogulló d’Estela, els Rasos de Peguera,…  És molt interessant aprendre a identificar el relleu, sobretot per millor la nostra orientació i entendre millor l’entorn. Si sabem on som, sempre podrem decidir cap on hem d’anar. 😉

Descobrint_massisso_Bergueda_Indomit_Aventura
Amb una bona perspectiva observem també el massís de Rasos dels Peguera.

Tornem cap al punt de partida i reapareix majestuós el Pont de La Baells. Com si es tractessin de diferents estrats geològics, les diferents marques i tonalitats en els pilars de formigó ens expliquen l’evolució dels nivells del pantà els últims mesos. Les reserves d’aigua actualment estan molt tensionades com podem veure, tot desitjant que el nivell del pantà torni a la marca gris fosc el més aviat possible. No serà fàcil segons ens comenta el guia.

El_pont_simbol_La_Baells_caiac
Observeu les marques i tonalitats dels pilars. ‘Expliquen’ moltes coses…

Arribada_Yourlocalguides_Experience_caiac_Indomit_Aventura
Les dues hores de la ruta guiada han passat volant i no estem cansats! 🙂

La Yourlocalguides Experience ha superat de molt les espectatives. Veniem amb una idea força esbiaixada sobre la limitació en la realització d’activitats a causa de la sequera, fruit dels permanents missatges negatius dels mitjans de comunicació.

La part positiva és que no hi ha massificació de gent i ajuda a desconnectar de la rutina compartint una bona estona amb persones que estimen i gaudeixen la natura d’interior. Us ho recomanem molt!

Moltes gràcies per tot Albert, Joan i equip d’ Indòmit Aventura !!! 🙂

Piragua_Indomit_Aventura_Yourlocalguides_Experience
Els més petits i més valents agafen la lona de la Yourlocalguides Experience. 🙂

Aprofitant que s’hi passa pel costat, si podeu i teniu 5 minuts, al tornar amb el cotxe direcció Berga podeu parar a donar un cop d’ull a la presa de La Baells. La dimensió de l’obra és digna de pel·lícula d’acció… 😉

Presa_La_Baells_vistes
Panells informatius i fotografies que ajuden a entendre aquesta infraestructura.

Impressionant_Presa_Baells_Bergueda
Ens imaginem l’Agent 007 o l’Ethan Hunt de Missió Impossible fent-hi persecucions… 😉

Ara només cal que us reserveu una data per fer-ho vosaltres.  Que ho gaudiu molt!!!